Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Περί οικολογίας και μια τάρτα Tatin με μήλα

Αλήθεια κάνετε ανακύκλωση; Έχω κάποιες απορίες επάνω σε αυτό το θέμα. Πόσο οικολογικό είναι το να ανακυκλώνει κάποιος συσκευασίες, χαρτιά, ηλεκτρικές συσκευές, αλουμίνιο και δεν ξέρω γω τι άλλο.

Η σύντροφός μου είναι από τους πωρωμένους οικολόγους που καθαρίζει και ξεπλένει όλες τις συσκευασίες πριν μου πει να τις πάω στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης. Στον δρόμο για τον κάδο συχνά σκέφτομαι αυτή την ερώτηση. 
Τι είναι πιο οικολογικό; Να καταναλώνεις ασύστολα και μετά να ανακυκλώνεις τις συσκευασίες ή να ελέγχεις το τι καταναλώνεις; 
Τι μας ενδιαφέρει περισσότερο το περιβάλλον ή η συνείδησή  μας;
Ένας έλεγχος το τι αγοράζουμε, από που προέρχεται, από που παρασκευάστηκε και πως συμπεριφέρεται η εταιρεία στο περιβάλλον θα πρέπει να μας ανησυχεί, λογικά.

Εταιρεία που ζημιώνει το περιβάλλον με τοξικούς ρύπους, που τα προϊόντα της κάνουν τον γύρο της γης σπαταλώντας  μεγάλα ποσά ενέργειας και ρύπων, που εκμεταλλεύεται ανθρώπους με χαμηλά μεροκάματα, χρησιμοποιεί πλαστικές συσκευασίες. 
Αλλά εμείς καταναλώνουμε το προϊόν της και πετάμε στην  ανακύκλωση  την συσκευασία γιατί αγαπάμε το περιβάλλον.
Καταπληκτικές  οικολογικές ευαισθησίες.

Και μην ξεχνάμε οτι κάνοντας ανακύκλωση προσφέρουμε στις εταιρείες ανακύκλωσης δωρεάν την πρώτη ύλη, την οποία πρώτη ύλη την έχουμε πληρώσει και είμαστε διατεθειμένοι να την ξαναπληρώσουμε σαν παράγωγο της ανακύκλωσης. 
Και αυτό το πράγμα μου γεννάει διάφορα ερωτήματα για το κατά πόσο οικολογική είναι όλη αυτή η οικολογική εκστρατεία ανακύκλωσης.


Τάρτα Tatin με μήλα


Μια νόστιμη τάρτα προϊόν λάθους της τότε μαγείρισσας Tatin που την έβαλε ανάποδα στο φούρνο.

Θέλουμε ζύμη μπριζέ  

5-6 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
100 γρ ζάχαρη 
100 γρ βούτυρο




Η διαδικασία είναι απλή, βάζουμε ένα μεταλλικό ταψί στο μεγάλο μάτι της κουζίνας το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να λιώσει και ρίχνουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε να πάει η ζάχαρη παντού.Βάζουμε τα μήλα και χωρίς να ξανανακατέψουμε  αφήνουμε να γίνει ανοιχτόχρωμη καραμέλα. Καλύπτουμε με την ζύμη μπριζέ που την έχουμε ανοίξει σε φύλο. Και ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά, εντάξει ελέγχουμε κι όλας μην μας καει.  



   

           

4 σχόλια:

  1. Γεια σου Chef.
    Η τάρτα σου όμορφη και μυρωδάτη!

    * Όσο ήταν μικρή η κόρη μου τη φτιάχναμε πολύ συχνά μέσα σε ένα pyrex στην εστία γκαζιού, τη σκεπάζαμε με ένα φύλλο σφολιάτας και στο φούρνο...Θα τη φτιάξω κάποια στιγμή τώρα που μου τη θύμισες!

    ** Εδώ θα σε στεναχωρήσω: Μην πασχίζεις με την ανακύκλωση...Στον ίδιο σκουπιδότοπο, μαζί με τα υπόλοιπα, καταλήγουν!
    Το ζόρι ήταν να πάρουν οι Δήμοι, από τους κουτόφραγκους, τα χρηματοδοτικά πακέτα "οικολογικής ευαισθησίας" και να τα φάνε οι ημέτεροι...
    Αν με εννοείς, που με εννοείς.

    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάντησε χειρότερη από την Κεντρική Εξουσία με τον κάθε μανάβα & χασάπα, λιμασμένο για χρήμα και εξουσία, να τρώει με δέκα μασέλες και να χρεώνει με άπειρα δάνεια όλους εμάς, υποθηκεύοντάς μας.

    *** Αν το βαρεθείς, απλώς σβήστο.

    Χαιρετώ
    Καλή εβδομάδα
    Ζ.

    21 Νοεμβρίου 2010 1:34 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια παραλλαγή της τάρτας, είναι με κυδώνια και δεντρολίβανο και φύλλο σφολιάτας. Απλά τέλεια!!!!

    Όσο αφορά την ανακύκλωση έτσι όπως έχουν τα πράματα μου δίνεις άλλη μια ώθηση για να μην ξανακάνω ανακύκλωση. Εαν όλοι κόπτονται για ένα καθαρό πλανήτη ας βάλουν φίλτρα οι βιομηχανίες ας κάνουν βιολογικούς καθαρισμούς για τα λύματα τους, να καταργηθούν οι πετρελαιοκινητήρες στα οχήματα, να καταργηθεί ο λιθάνθρακας, να σταματήσουν να μπαζώνουν ποτάμια και πολλά άλλα. Το περιβάλλον δεν καταστρέφεται επειδή δεν πέταξε κάποιος το σακουλάκι από την σοκοφρέτα στην ανακύκλωση, το περιβάλλον καταστρέφεται επειδή συνεχίζει η παραγωγή από το σακουλάκι της σοκοφρέτας και δεν έχει αντικατασταθεί από υλικό φιλικό προς το περιβάλλον.

    Η σοκοφρέτα είναι τυχαίο παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστώ πολύ. είναι πλέον παραδοσιακό γαλλικό γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή