Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

«Τρόφιμα, Α.Ε.» - Τι τρώμε και πώς παράγεται;


tvxs.gr | Τρόφιμα Α.Ε.
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Κλασικές σειρές από την TV και βραδινά σόου online.


Το να μαγειρεύεις απλά δεν είναι αρκετό, η μαγειρική  αναδεικνύει την πρώτη ύλη που μας δίνει η φύση, πράγμα που κάνει την ζωή μας πιο ευχάριστη πιο πιπεράτη και πιο ενδιαφέρουσα. Σημαίνει ακόμα σεβασμός και αγάπη στη φύση για τα αγαθά που μας δίνει.
Άρα χρέος ενός μάγειρα δεν είναι να ικανοποιήσει λιπαρές κοιλιές και αδηφάγους ουρανίσκους, είναι να προστατέψει και να διαφυλάξει πρώτα απ όλα την πηγή της πρώτης ύλης, που αυτό μεταφράζεται σε σεβασμό της φύσης σε όλους τους τομείς. 
Η ανακύκλωση συσκευασιών είναι μια καλή  κίνηση αλλά περισσότερο καλό κάνει στην συνείδησή  μας  παρά στο περιβάλλον, διότι τα  ποσά ενέργειας που δαπανιούνται  για την παραγωγή συσκευασιών μη φιλικών προς το περιβάλλον κάνουν μεγαλύτερο κακό στη γη απ΄ότι το καλό της ανακύκλωσης.
Συμφωνώ στο ότι η ανακύκλωση επιβάλετε να γίνεται δεν συμφωνώ με την άποψη το ότι ο καταναλωτής φταίει για την ρύπανση. 


Από την στιγμή που ο αστικοποιημένος σύγχρονος άνθρωπος έχει αποκοπεί από την φύση και ανάμεσα στον κρίκο που τον συνέδεε παλιά με την γη και τη τροφή του έχουν εισχωρήσει οι βιομηχανίες τροφίμων, τότε η μόνη επιλογή που έχει είναι να διαλέξει ανάμεσα σε πλαστικές συσκευασίες για τις οποίες δεν ευθύνεται αυτός αλλά η παραγωγή του εργοστασίου και το μάρκετινγκ της εκάστοτε εταιρείας. Αλλά θα πρέπει να νοιώθει τύψεις για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να μαζεύει τις ακριβοπληρωμένες συσκευασίες , να τις ξεπλένει και να τις ρίχνει στους κάδους ανακύκλωσης και να αφήσει ιδιωτικές εταιρείες να τις διαχειριστούν.

 Προτιμώντας όλο και περισσότερα βιομηχανοποιημένα προϊόντα ενισχύουμε εταιρείες οι οποίες σκοπό έχουν να γίνουν όλο και πιο ισχυρές εξαλείφοντας στο τέλος μικρούς παραδοσιακούς μικροκαλλιεργητές. Για χάρη του κέρδους θα αποκλειστούν από τον γαστρονομικό χάρτη ποικιλίες και είδη καλλιεργήσιμων υλικών ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.
  


Γι αυτό ας ψάχνουμε για την πρώτη ύλη της τροφής, ας ενημερωνόμαστε με τι έχουν τραφεί τα ζώα πριν σφαγιαστούν (π.χ. το να τρώει το μοσχάρι κρεατάλευρα για να παχύνει εσάς πως σας φαίνεται;) και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Υπάρχουν χασάπικα τα οποία προσέχουν την πρώτη ύλη.
Ας ψάχνουμε και για ποικιλίες τομάτας που είναι πεντανόστιμες αλλά σε σύγκριση με τα υβρίδια δεν βγάζουν μεγάλη παραγωγή ας τις ψάξουμε.




Ο σεβασμός και η αγάπη μας προς την φύση μπορεί να δειχθεί και με την προστασία των ποικιλιών που απειλούνται με εξαφάνιση, τον περιορισμό χρήσης των πλαστικών συσκευασιών, την αγορά κρέατος από τον έμπιστο κρεοπώλη, την αγορά λαχανικών και οπωροκηπευτικών από τις λαϊκές αγορές.
Και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι να αποφεύγετε τροφές οι οποίες έχουν ταξιδέψει ανά την υφήλιο. Δηλαδή, υπάρχουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν διάφορες συμβάσεις χαμηλού κόστους με διάφορες εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων και συσκευασιών. Έτσι μπορεί να έχουμε σαν παράδειγμα παραγωγή τομάτας στο βέλγιο και η συσκευασία να γίνεται στην ιταλία και οι κεντρικές αποθήκες για την διανομή να είναι στην γαλλία. Απ ότι καταλαβαίνετε οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες για τον πλανήτη, αλλά την ευθύνη την έχει ο καταναλωτής που δεν πετάει την συσκευασία στην ανακύκλωση. 
Το παράδειγμα είναι light....         
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου