Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Τάρτα με μανιτάρια

Το να λουφάρεις που και που δεν είναι κακό αλλά δέχεσαι τα πυρά όσων πλήττονται από την λούφα σου. Το να λουφάρεις και να σε επιβραβεύουν για την απόδοσή σου θέλει τέχνη. Κάτι ανάλογο έκανα και εγώ στο προηγούμενο ποστ. Βαρέθηκα να ανεβάσω συνταγή-τεχνική και ανέβασα links από blogs που παρακολουθώ, για να τα δείξω και στους υπόλοιπους. (όχι πολλούς αλλά, λίγους και καλούς.). 


Τι άλλο μπορεί κανείς να φτιάξει με μια ζύμη σφολιάτας; 
Πίτες, σφολιατίνια αλμυρά (ανοίγετε ένα φύλλο σφολιάτας βάζετε το υλικό, προτιμάμε στερεά, πχ ελιές ή ζαμπόν ή τυρί. Καλύπτετε με ένα άλλο φύλλο κόβετε ισόπαχες  λωρίδες και ψήνετε στο φούρνο. Σφολιατίνια γλυκά, κόβετε ισόπαχες λωρίδες πασπαλίζετε με ζάχαρη και ψήνετε στο φούρνο, ή ανοίγετε φύλλο πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανελογαρύφαλο σκόνη καλύπτετε με άλλο φύλλο το περνάτε με μείγμα αυγού και γάλα και ψήνετε στο φούρνο.
Μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι ψαρονέφρι να το αλατοπιπερώσετε να του βάλετε και δεντρολίβανο να το τυλίξτε σε σφολιάτα και να το ψήσετε.)


Ότι και να φτιάξετε με αυτή τη ζύμη θα σας βγει τέλειο, δεν ξέρω γιατί, δεν το έχω ψάξει.


Τώρα θα σας πω για την τάρτα με τα μανιτάρια. Βασικά έχω έναν εθισμό στα μανιτάρια οπότε και θα σας γράφω συχνά γι' αυτούς τους μύκητες.

Η συνταγή είναι απλή ακολουθήστε τα βήματα για να φτιάξετε μια ζύμη μπριζέ.
Στην συνταγή που σας έχω δώσει για την μανιταρόπιτα προσθέστε άλλο ένα αυγό λίγη κρέμα γάλακτος ή λίγο γάλα (εγώ βάζω γάλα) περισσότερο τυρί και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι χλωρό.

Απλώνετε την ζύμη σε μια ταρτιέρα ή ένα μικρό ταψάκι, την ψήνετε για 20 λεπτά στον φούρνο στου 180βαθμούς. Την βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει.

Τώρα θα σας πω μια μαγκιά, αν θέλετε να λουφάρετε και να μην προ ψήσετε την ζύμη.  Μπορείτε να βάλετε το ταψάκι με την ζύμη για 10 λεπτά στην κατάψυξη, μετά να την περάσετε με ασπράδι αυγού, λίγο χτυπημένο. Προσοχή να καλύψει  όλη την επιφάνεια της ζύμης καλά.
Μετά βάζετε την γέμιση και ψήνετε κατ΄εύθείαν στους 200βαθμούς. Μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

 

3 σχόλια:

  1. αυτο το μυστικο .... τι να πω...μπραβοοοοοοοοο... παντα εψαχνα εναν τροπο γιατι βαριεμαι το ψησε βγαλε γεμισε και ξαναψησε ... αχχ...να σαι καλααααααααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχα ναι είναι πολύ καλό μυστικό, αλλά δεν εχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα , έχει μια μικρή διαφορά στην αίσθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο το κολπάκι σου και πολύ χρήσιμο σε μερικές περιπτώσεις! Thaaaanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή