Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μπακαλιάρος σύμβραση Κεφαλλονίτικη συνταγή

Συνέχεια....


Ο Μάρκος ξυπνάει το πρωί πατάει κατά λάθος τον Πέτρο που κοιμόταν στο πάτωμα, πάει στο μπάνιο, γυρνάει, σκοντάφτει πάνω στον Πέτρο, ντύνεται βάζει να φάει, πίνει καφέ και κάνει το πρώτο τσιγάρο της ημέρας.
Η νικοτίνη και η καφεΐνη του ξυπνάνε τον εγκέφαλο, βλέπει πλέον τον κόσμο ρεαλιστικά.
Τι κάνει άραγε ο Πέτρος στο πάτωμα; Αφήνει την απορία να πλανάτε στον αέρα, έτσι για να έχει και λίγο μυστήριο η μέρα, αρπάζει ένα κομμάτι μπράουνι και φεύγει τρέχοντας να προλάβει να πάει στην δουλειά του στην ώρα του.

Ο Νίκος είχε ήδη ξυπνήσει πρώτος και είχε πάει στη δουλειά του, ο Πέτρος ανοίγει για λίγο τα μάτια παίρνει από το κινητό του τη γραμματέα της εταιρείας της λέει οτι είναι άρρωστος και ξαναπέφτει για ύπνο. 

Κατά τις 12 ξυπνάει, δεν έχει και πολλή διάθεση, πίνει ένα καφέ, κάνει απολογισμό της προηγούμενης βραδιάς. Χάλια. 
Άβυσσος ο εγκέφαλος της γυναίκας και ειδικότερα της Νεκταρίας.
Δεν έχει όρεξη να γυρίσει σπίτι του όσο μέσα σ΄ αυτό υπάρχει ακόμα η γυναίκα που τον πέταξε κακήν κακώς. Ετοιμάζει το γεύμα και σκέφτηκε να σκοτώσει την ώρα του, βλέποντας τα μεσημεριανά κουτσομπολιά της τηλεόρασης.
Δεν ήξερε ότι οι μεσημεριανές κουτσομπολίστικες  εκπομπές ωθούν τους τηλεθεατές στην αναζήτηση της κουλτούρας και της γνώσης, είναι μια καλή προτροπή να σε κάνουν να κλείσεις την τηλεόραση και να την κάψεις,  αν καταφέρεις και συγκρατήσεις  τον εαυτό σου να μην βγάλει τα μάτια του με δυο βελόνες.
Τελικά ο Πέτρος κλείνει την τηλεόραση και αποφάσισε να το ρίξει στο διάβασμα, ήταν μια καλή ευκαιρία μιας και ο Νίκος  έχει μια αξιοσημείωτη συλλογή από βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Νίκος επιστρέφει σπίτι του, το ίδιο και ο Μάρκος επιστρέφει στο σπίτι του Νίκου. Έχει δικό του σπίτι αλλά είναι και περίεργος να μάθει την ιστορία του Πέτρου.

   
Λοιπόν; Ρωτάει ο Μάρκος καθώς σέρβιρε μπακαλιάρο με λαχανικά στο Πέτρο. Τι έγινε χθες βράδυ; Πάλι τσακώθηκες με την Νεκταρία;

-Όχι ακριβώς απλά έμαθα ότι διακατέχεσαι από οιδιπόδειο σύμπλεγμα, δεν έχεις κόψει τον ομφάλιο λώρο της μάνας σου, έχεις ένα σωρό παράλληλες σχέσεις, τα βυζιά της Μαρίας σου φαίνονται μικρά, γουστάρεις γκόμενες με σιλικόνη, φοβάσαι να αναλάβεις ευθύνες, ψάχνεις και βρίσκεις αφορμές πότε με την δουλειά πότε με την ζωγραφική πότε με διάφορες άλλες δραστηριότητες  να μην είσαι σπίτι για να ασχολείσαι με το νοικοκυριό, η λεπτή σου συμπεριφορά είναι τόσο αδελφίστικη, όταν συναντιέσαι με τους φίλους σου γίνεσαι τόσο κρετίνος, είσαι τσιγκούνης αλλά και σπάταλος ταυτόχρονα, είσαι αναποφάσιστος και πεισματάρης ταυτόχρονα, δεν δέχεσαι συμβουλές αλλά σε νοιάζει η γνώμη των άλλων και την ακολουθείς. Συγνώμη αλλά μετά με έδιωξαν την ώρα που ξεκίναγαν να μιλάνε για το πουλί σου.

Ο Μάρκος κοίταζε, ξεροκατάπιε. Και εσένα γιατί σε έδιωξαν; Αφού εμένα έθαβαν.

-Απλά δεν συμφωνούσα μαζί τους στην υποθετική κουβέντα, ξέρεις για να βγάλω συμπέρασμα χρειάζομαι αποδείξεις, πραγματικά γεγονότα.
- Καλά, λέει ο Νίκος, απ΄ότι έχω καταλάβει οι περισσότερες γυναίκες μιλάνε υποθετικά, και πως συνεννοούνται; 
-Μαζί μας πάντως όχι, απ΄ότι κατάλαβες και από το παράδειγμα του Πέτρου, τον πέταξαν έξω επειδή τους χάλαγε το υποθετικό τους όνειρο, δεν κόλλαγε στην κουβέντα. Έχουν φτιάξει τώρα μια εικόνα μου έτσι όπως θα ήθελαν να είμαι, για να δικαιολογήσουν τον άδικο κατ' αυτές χωρισμό. 

Ο Νίκος στριφογυρίζει ένα τελευταίο κομμάτι μπακαλιάρου στο πιάτο του.Τι ήταν αυτό που φάγαμε; ρωτάει.
Μπακαλιάρος σύμβραση, λέει ο Πέτρος, κεφαλλονίτικη συνταγή.
- Που τον βρήκες τον μπακαλιάρο, πότε πρόλαβες  να τον ξαρμυρίσεις, πότε πρόλαβες να τον μαγειρέψεις; Ρωτάει ο Μάρκος.


- Ξέρω γω, απαντάει ο Πέτρος. Καμιά φορά τα πράγματα που υπάρχουν μόνο στην σφαίρα της φαντασίας γίνονται πραγματικότητα. Και στο κάτω κάτω της γραφής ο συγγραφέας επέλεξε να γράψει γι΄αυτή τη συνταγή οπότε αυτή υποτίθεται ότι φάγαμε.

Συνεχίζεται...




Μπακαλιάρος σύμβραση Κεφαλλονίτικη συνταγή

1 φύλλο μπακαλιάρου
2-3 κουταλιές πελτέ τομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
3 φύλλα σέλερι (το μεγάλο σέλινο)
1-2 φύλλα δάφνη
2 πατάτες μέτριες κομμένες σε κυβάκια
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
αλάτι- πιπέρι


Εκτέλεση




Κόβουμε και ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο βάζοντάς τον σε νερό για κάνα δύο μέρες αλλάζοντας το νερό τακτικά.
Σε μια καυτή κατσαρόλα ρίχνουμε  λίγο λάδι (2 κουταλιές της σούπας) ρίχνουμε τη πατάτα το καρότο σέλερι και το κρεμμύδι να μαραθούν.Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για να αρπάξει λίγο, έχουμε από κοντά το κρασί για να το ρίξουμε την κρίσιμη στιγμή. Ρίχνουμε το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα και ρίχνουμε νερό για να καλυφθούν τα υλικά και ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε τη δάφνη. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε να σιγοβράσει  μέχρι να μείνει με το λάδι. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά προσθέτουμε το μπακαλιάρο μαγειρεύουμε για πέντε λεπτά ακόμα και σερβίρουμε.



 

   
 

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Chef.
    Λοιπόν, ότι ήταν κεφαλλονίτικο πιάτο δεν το ήξερα. Η μάδερ μου έφτιαχνε κάτι παρόμοιο (μπακαλιάρο πλακί!;) αλλά λόγω παιδικών γαστρονομικών τραυμάτων δεν τον έχω μαγειρέψει έτσι.
    Λες να το τολμήσω;

    Έχω ένα πακετάκι φρέσκα shii take, να τα κάνω ένα ριζότο; Τι με συμβουλεύεις;
    Θενκς

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. shii take πεντανόστιμο μανιτάρι, μπορείς ριζότο ή ένα πιλάφι ή ακόμα καλύτερα στο τηγάνι.
    καθαρίζεις τα μανιτάρια τα κόβεις χοντρά κομμάτια, ζεσταίνεις ένα τηγάνι ρίχνεις λίγο λάδι, ρίχνεις δύο σκελίδες σκόρδο τις αφήνεις μέχρι να πάρουν καφεκόκκινο χρώμα, τις βγάζεις και ρίχνειςς τα μανιτάρια, αφήνεις κάνα δύο λεπτά σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνεις την φωτιά και συνεχίζεις το μαγείρεμα για κάνα 10 λεπτο χωρίς να τα ανακατέψεις, ρίχνεις αλάτι, στο τελείωμα ρίχνεις ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο είναι άπαιχτα, ακόμα και πάνω σε πολέντα ή πουρέ από πατάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έξοχες ιδέες! Αυτή με το φρυγανισμένο ψωμί (στο γκριλ, επάνω σε αλουμινόχαρτο) μου έκανε κλικ.
    Ή αν ανάψω κάρβουνα το Σ/Κ, θα τα κάνω (τα ψωμάκια) καρβουνιαστά!

    Αλεύρι για πολέντα δεν έχω καταφέρει να βρω ακόμα...Ή κοιτάω αλλού γι αλλού στο Σ/Μ...
    Μια φίλη Παντοβάνα έφτιαχνε τη νοστιμότερη πολέντα!
    Merci Chef

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εκτός από τη νικοτίνη και την καφεϊνη..πάντα υπάρχει μια μυρωδάτη κουζίνα να σε ξυπνήσει, ειδικά όταν οι συνομιλητές εν ώρα φαγητου ανταλλάσουν πιπεράτα σχόλια..
    επιλογή του συγγραφέα!μ'αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για να υπάρξει μυρωδάτη κουζίνα θα πρέπει πρώτα κάποιος να ξυπνήσει για να την κάνει μυρωδάτη. Και αυτός ο κάποιος μερικές φορές χρειάζεται καφεΐνη και νικοτίνη για να ξυπνήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή